Sunday, December 11, 2011

Aduhai TOKEN!!!

Time aku praktikal kat Klinik Ibu dan Anak Jalan Abdullah (KJRA)...one day,aku teringin nak beli tiket ke Perak pas keje...tiba2,Puan Su iaitu our clinical instructor offer nk htr smpi ke Sogo shopping complex...aku pon...per lg...naik jer ar tanpa segan bin silu...

Sampai jer kt Sogo,aku tgk byk gler offer...dalam ati "aishhhh....da ler duit PTPTN bru msuk nie,uiiiiiiihhhh!!!!" ati membrontak gler nk gi tgk sale per...tapi malang nyer...nafsu shopping tak de la plak...

Tanpa berlenggah,aku pon trus gi stesen STAR LRT...aku pon slambe la byr cm biase...last2 dia bg aku 1 token????

What the......???? ohhhh...dlu kad jer..men cocok kt lubang 2...tp,hr 2 dia bg aku token lak...udah!!!!!

Aku dgn slamber gi ler kat tempat nk cocok 2...aku tgk....tak de lubang pon????

Aku berdiri tegak cam nk nyanyi lagu NEGARAKU sambil mata meliar tgk cmne aku nk lps kt mesin tiket nie...

Lastly,aku give up...yela...penat aw cari lubang 2...bru tergerak nk tnye kaunter cmne nk gne bendalah 2....

"cmne nk buat nie ye???" tnye aku...
"adk just punch jer token 2 kt tmpt touch n go 2...." jawab pegawai kaunter...

Cehhh....klo ak taw...tak yah ssah2 nk berdiri tegak kt dpn mesin tiket 2....

Bersama Mereka di Dunia Fantasi HALUSINASI...!!!!

Seperti biase,sedang orang sibuk hendak ke kerja sambil pkai bju "SMART"...aku pula hanya pkai bju sukan setiap hari utk gi praktikal kali nie...walaupun pnat setelah tiba di rumah,tp...hari2 ku pnuh dgn stress + happy ble terkenangkn dorg...seronok layan dorg...cm budak2 yg sedang membesar...rmai org luar menganggap mereka suatu ancaman...tapi,aku disini ign perbetulkan tanggapan org luar terhadap mereka...

Mereka adalah tanggungjawab kita utk membantu mereka yang "hilang atau lenyap di dunia,walaupun pada segi fizikal nyer kte nmpk dia"...mksud nyer,tanggungjawab kte utk klr kan mereka di alam mereka...
Hari2 kami buat aktiviti khas utk mereka...kami byk luangkan masa dgn mereka...setakat ini,selama semggu lebih saya di hospital ini...ramai pesakit yg telah klr dan memulakan hidup yg baru seperti manusia normal...

Setelah saya perhatikan gelagat mereka,saya yakin...mereka sama seperti kanak-kanak yg mahu perhatian dan juga teman utk berckp dan mengadu...pada masa yg sama,kami akan cuba klr kan bayangan,suara dan lain yg mereka alami dgn cara yg betul...

HOSPITAL BAHAGIA ULU KINTA (HBUK)


Saturday, November 05, 2011

ha??????

Assalam, firstly...sy ign mengucapkan "Selamat Menyambut Hari Raya AidilAdha...."
Erm...da lame tak post...hari nie aku nk kongsi cite cikit gan korang...

all about my experience during posting @ Kajang Hospital....

sebelum nie aku pernah posting kt HTAR (Hospital Tunku Ampuan Rahimah) atau lbh dikenali Hospital Klang...HTAR 2nd hospital what was the busier hospital....top 1 busier hospital is HKL (Hospital Kuala Lumpur) in Klang Valley...
first day aku posting kt hospital kajang...hati aku berdegup kencang...opppsss,bkn hati...jantung...korg nk tw psal per????sblm nie...aku dgr citer,hspital kajang nie mmg bz giler lar....da ler 2...crowded giler smpi mmg tak blh tolak trolley klo nk bt prosedure....fuuuuuuuhhhhhhhhhh!!!!!!!!

tp,per yg aku rse seblk nyer.....erm,mmg ler byk kje....tp,tak de ler seteruk yg digempar gempor kan....yg paling best kt ward 1 (surgical orthopedic ward-male) lg2 kt acute cubicle...doktor kt ctu smue nyer spotting,dorg sker mengajar or bg taw sesuatu yg bru or always remind bende2 yg ktorg da lper or mmg da tak igt langsung....

bende yg paling aku tak blh lper, aku kne marah gn specialist @ first day....mmg kepoh ler satu ward 2...aku rse 1 bangunan blh dgr suare dye...dlm situasi 2....aku dgr jer ler per yg dy marah 2...yla,tak kan aku nk menjawab kot...nnt ckp aku "sopan" plak...da 2,aku mmg nmpk mke dye still tak puas ati...still merah menyala....kebetulan mmber aku lalu dpn dye...tbe2 jer dye marah mmber aku....aku terkejut tahap per pon aku tak taw...

lps smue doktor hbs buat round.....

mmber yg kne marah gan specialist tu pon dtg ler kt aku...dy pon tnye,"eka....ko relax jer kne marah td...aku tkot kot"....cian dye..."erm...aku da biase da kne marah2 nie....aku dr dlu dr specialist->doktor->matron->sister->staff nurse->clinical instructure->and keng kwn...."aku ckp...

Wednesday, October 12, 2011

Langkah terbaik atau buat dajal...


Seperti yg korg tgk pic atas nie & title dia...utk pengetahuan korg,duit syiling yg kat atas cadar aku nie la duit aku buat bayar utk dinner...duit nie,special ckt...coz dia hanya ade duit 5sen & 10sen jer...
Korg nk tau knp blh jd cm2...???coz,tu wet tabong aku... :(  “Penat aku kumpul”

kebetulan plak dinner buat lmbt coz dak degree tgh cuti...so ble dorg pakat masuk sem baru...so,baru ler sibok2 plan nk wat dinner...at the same time,of coz ler dak diploma yg nk hbs sem nie kekeringan wet...and aku adalah salah sorg drpd nyer...hissshhhh....

tension2...mne tak nyer,wet aku dlm purse tggl RM2 jer...nk klrkan wet dlm bank da tak blh da...coz disekat (yla,byk sgt wet dlm akaun 2...) kebetulan,hr  tu wet tabung aku ad ler ckt dlm RM20...(smue wet syiling...)aku punya ler jenoh dok fikir, nk gne ker tak...coz klo aku byr jgk,wet mkn mst tak de...(dlm hati,biskut kering ler penggalas perut...)

bler bkk FB...dorg ckp mlm nie last byr wet dinner,sper tak byr kne tindakan...(SUDAHHHHHH!!!!)
per yg aku leh buat,aku pon gne ler wet tabong tu...sengsara ler jugak aku nk klr kn wet tabong tu...tak pernah2 aku buat cm2 lg...kali nie mmg btl2 darurat ar...

disebabkan geram yg terlampau,aku tukarkan smue wet syiling tu KPD 10SEN & 5SEN...aku sggup cari kat bdk2 rmh...semata2 nk lps geram... korg mst tertanye2 bpe wet dinner yg kne byr 2...wet dinner yg kne byr BERJUMLAH RM15...aku tak tau ler cmne dorg kire...mcm mne dorg ssah nk kire,cm2 ler susah nyer aku nk klr kn wet aku yg ckt 2 time darurat...bayangkan ler...tak de sorg pon yg btl2 or bersungguh2 nk tlg aku...
pas aku bg wet & tanda nama...aku trus balik bilik...(dlm ati...puas ati aku...)

Apa pandangan anda tentang pic nie???


Kalo aku post pic ni...mst rmai antra kami yg teruja...coz kasut nie “idaman student di kalangan kami”...kasut nie lawa ker???(perlu ker jawab???)kalo anda tgk, agk2 slesa tak???

Kasut nie beharga RM70...percaya tak???

Kasut nie aku tak pernah pakai...percaya tak???

Kasut nie sebelah kecik sebelah besar...percaya tak???

Kasut nie seksa kecil & seksa besar bg sesetengah pemakai...percaya tak???

Nk tukar kasut lain tak boleh,tp tuka saiz blh...percaya tak???

Percaya atau tidak... berbaloi atau pon tak kalo beli...itu terpulang pada anda...

Haaaaa??????


Soklan “UPSR”...
Berdasarkan gambar diatas, berapakah orang yang makan kesemua makanan itu???

     A.      Seorang
     B.      Dua orang
     C.      Tiga orang
     D.      Lima orang

Perkara paling penting!!!


Ini ler brg or equipment yg paling penting dlm poket or uniform aku...kalo tak ade bende nie,alamat malang pertaka bakal aku hadapi...

Cam korg nmpk kt pic tu...
Pen= 3 warna2 pilihan...merah,hitam, & biru...tu 4 record ler...yg wane merah tu utk abnormal finding...hitam, selalu  nyer utk catat temperature...biru, ikot suka korg ler nk bt per pon...
Gunting= nie bkn sebarang gunting k???nie dressing scissors yg ktorg gne utk potong2 per yg ptt...
Penlight= utk buat procedure...contoh nyer GCS...
Thermometer= cm biase...utk check body temperature...
Ruler= tu utk ukur2, garis ker pape je ar...tp aku nyer special ckt, function dia garis jer...coz dia nyer line2 cm tu da tak wujud...
Year three= tak bermksod pape pon...juz sng clinical instructor nk knal sper senior & junior jer...
Jam=amk kiraan yg menggunakan jam....

*brg len pon kne ad...cm bku procedure, log book (buku nie penting utk dpt kn cross nie...), bku experience,buku report...mst korg bayangkan aku nyer poket penoh gan bende2 nie kan?? n mst aku ssah gerak or pape...(weh...agk2 ar nk buboh smue,aku juz buat simple note utk procedure...report tu,aku amk jer kertas mne2..then aku tulis jer...)

Kisah benar disebalik gambar (*o*)


Korg tau tak sper watak bdk pmpn bajet cun, budak laki yg gatal, & teddy bear yg penoh misteri tu???

Budak pmpn bajet cun= modelling paling popular dalam keluarga Mr. Sharif
Budak laki yg gatal= laki yg slalu amk kesempatan mengacau or mengusik dalam keluarga Mr. Sharif
Teddy bear yg penoh misteri= tu teddy bear yg pernah ade dalam keluarga Mr. Sharif

Knp mereka digelar sedemikian rupa???

Try tgk bdk pmpn tu...gaya dia pon korg leh tau dia org yg cmne...

Budak laki 2 lak...aku tak sure nk cite cmne...

Teddy bear tu lak...korg tgk dia kat blkg bdk laki 2...cm nk terkam jer...per motif dia pon aku tak sure...yle,da nme dia pon teddy bear yg penoh misteri...dlu dia menetap di rmh Mr. Sharif...tp, tak sampai beberpa thn dia telah berhijrah ke tmpt yg tak tau letak nyer...yg aku pasti dia berkubor di tempat perlupusan sampah...enth wujud lagi ker tak...enth2, da reput mkn dek pape jer ar yg suke mkn dia...

INILAH MASANYA...

Assalam,aku nk kongsi satu story gan korg...tu pon kalo korg nk bce r...aku tak kesah korg nk bce ker...tgk page aku ker??or pape yg korg nk buat ler...asalkn korg bhgia or pape jer ar...(yle,aku nie bkn nujum yg boleh ramal per yg korg nk buat...)

1stly, kalo korg tgk aku nyer page nie tetibe jer byk yg aku post...tu tande nyer aku tgh lps geram or simpan citer2 yg tak berfaedah utk korg bce...contoh yg paling baik...post nie ler...erm...

2ndly, aku nie bkn ler cm org len...slalu update post or anything yg blh update ler...(aku nie,xpandai cm korg...bubuh itu ini...bak cam dlm pic yg kt atas 2... “tak perlu jadi yg lain...”)

Next, aku bukan ler pengarang yg baik or pencerita yg baik or cemerlang...kalo aku dlm kalangan org cm2...tak de nyer berterabo cite2 aku...erm...aku nie bkn ler berpengalaman dlm buat blog nie...blog nie hanyalah teman ke-1000 utk aku suka2...coz tu ler aku jarang update blog or mmg tak pernah langsong update aku nyer blog...

Finally, perlu ker setiap per yg aku tulis ad penutop???cm essay jer???tak yah ler,bkn nk amk exm pon...wasalam...

Thursday, September 15, 2011

PESANAN IBU

Ibu berpesan,
Apabila hari yang baik itu datang,
Kita jangan alpa;
kerana hari yang baik,
Akan menjadi hari paling malang buat kita.

Ibu berpesan lagi,
Apabila kita ditempatkan ditaman- taman cinta,
kita jangan leka;
kerana taman- taman cinta itu,
akan menjadi rosak dan ditinggalkan...

Wednesday, September 14, 2011

aNTARA KAMI


Assalam, kali nie saya nak kongsi cite pasal my UNI Pren..

kalo nk diikot kan, sejarah pertemuan kami mmg unik (bg aku ler, tak taw ler pandangn org len cmne...)

disebabkan saya nie tak sker sejarah...so better tak yah cite pasal sejarah kami...(poyos jer..super tak yah ckp kn2???)

per yg aku leh kongsi gan korg, kami mule rapat started thn lps kot (2010)...enth ler...aku pon tak sure about that...em, kami still kwn rapat sjak dari pertemuan dulu...(cam bercinte jer kan??)

dlm byk2 pic dlm hp+laptop...pic nie, satu2 nyer yg ade pic kami berlima... 

DLM MELAYARI DUNIA ARTIS (KONON NYER)



Kami di beri tugasan utk wat satu video management utk assignment kami...
Mmg gler ler, coz 1st time doing a video, every session pnuh gn gelak jer...(jenoh nak control...)

Kami nyer tajuk true vs false...video kami berkaitan gan dua benda...1st, cardiopulmonary resuscitation (CPR)...2nd, that is about served medication...

Sry ler, video nyer saya tak dpt nk upload coz tkot ade org serang...(tak taw ler sper...so, sblm kte kne better prepare awl2...)

Tp, dlm video 2...aku nyer 1 part jer (2nd video)...jd doctor yg bru hbs kje, nk bergegas blk rmh...but the way, ad lak nurse nie yg tahan aku dlm mse 2...so, aku dgr condition patient 2 then trus prescribe ubt utk patient 2..after that, the patient collapse...smue org dlm video 2 dpt byk session...aku 1 session jer...coz aku paling susah nk ckp...yle, in English kot...klo in Malay tak per ar lg...atooooiiiiii..... 

Tuesday, September 13, 2011

Woooooo0000000WWWWWWWw!!!!!


Look at that!!!!!
My highlighter stands without hold it....!!!!!

Let’s celebrate together...


Sbnr nyer abg aku (azhar) 2 tumpang jer...coz mak ktorg nak sambut besday dorg skali...2 yg letak skali nama gan adik aku (adila)....

Wednesday, August 17, 2011

OPKIM MISA

Salam buat semua...
Selamat menyambut Nuzul Quran....


Baru hari nie aku berpeluang siap satu montaj time gi OPKIM MISA 31 Julai hari tu @ PENYAYANG BAKTI, SUNGAI BULOH... (FFFFUUUUUUhhhhhhhh.....lega)

video

tQ for watching, hope enjoyed...

Sunday, August 14, 2011

Indiana State Fair Stage Collapse

Lagu Sekolah Rendah Aku....


Maju Tegak Berdiri,
Bersama Bakti Berbudi,
Ilmu Sentiasa Dicari,
Disiplin tetap dijagai.

Demi Nusa Dan Bangsa,
Kami Rela Berjasa,
Hormat Guru, Ibu dan Bapa,
Berdikari dan berusaha

Disiplin Asas Kami,
Kejayaan Ditemui,
Belajar Kami Bersama,
Berjaya Terus Berjaya.




Maju Tegak Berdiri,
Bersama Bakti Berbudi,
Ilmu Sentiasa Dicari,
Disiplin Tetap Dijagai.

Saturday, August 13, 2011

SERABOTTTTTTT!!!!



Aku tau kt cni bkn la tmpt yg sesuai utk lps geram...tp, skali skala xsalah kot...dua kali, berkala2...cam biase, ktorg skg nie ngah practical...

biase ler, pahit and tawar 2 mst ler ad...tp, kalo slalu kne cmni melampau ler...

kata bljr management, time management korg gi mne??? tak kan tiap kali pon nk kne tego??? pandai2 ler bwak diri...issshhhhhh.....mcm bdk2, nk kne suruh...

ade ler 1 group nie...time dy keje pagi tak per blk awl...ktorg yg kje pg nk rht kejap pon korg bising erk??? taw ler bln pose...sjew jer bg aku angin...

*to sespew  yg trase 2, sry ler...

Tuesday, August 09, 2011

FIVE and FOUR ???

pernah tak korang terfikir camne nk tukar kan FIVE kepada FOUR???

apa jawapan anda???

Anda nk taw camne???

cuba perhatikan betul2 perkataan FOUR & FIVE


FOUR = 4, manakala F..IV..E = IV = angka 4 dlm nombor roman


Mahkota Impian


Tuesday, July 26, 2011

puas ati aku



akhir nyer....dapat jgak aku lps geram kt kuali + sudip....

Saturday, July 09, 2011

5 perkara terpenting yg MANUSIA perlukan dlm hidop



LOVE- cinta
FUN- keseronokan
FREEDOM- bebas
POWER- penghargaan
SURVIVAL- keperluan

KATOGERI CINTA...

T & G (TOUCH & GO) - “hi2..bye2...dapat trus bla...”
ISI MASA LAPANG – “tak de kje, jom cari awek...???”
SUKA-SUKA – “main2 jer...”
T & T (TEST & TRY) – “nak try couple gan awek lonely tu leh???”
GILA – “dorang tu blm pape lg da mcm somi istri...BELANGKAS
SIMPANAN-  “hi syg...hi darling...hi anje...”
TEST MARKET- “couple gan dak popular, nnt aku pon sama naik popular gak...”
CINTA SEJATI- korg pandai2 sendri ler piker... 


DURIAN+RAMBUTAN+MOTO


Entah napew hari nie tangan ringan sgt nak call mak...erm, bila call mak...1st skali cam biase mak akn tnye da mkn ker blm...tak de kls ker...& byk lg ler...

Mak aku nie sker bg tau cite2 baru...antara yg paling best, mak aku ckp...buah durian byk kt dusun, so...kalo aku blk PERAK mggu dpn myb sempat kot nk merasa...(lagi syok kalo dpt mkn bubo durian...WAAAA!!!!!~da lame tak mkn)...





Mak aku slalu bg aku terliur, td ckp pasal durian...tibe2 bukak story pasal pokok rambutan da berbuah...da ler 2...kalo ckp buah baru naik tak per lg..tp, yg wat aku tak tahan mak aku ckp "buah dia da merah....comel2,cute mi-ute...geram mak aku tgk..." aku yg dgr nie per tah lg...lg ler geram...







Yg 2 tak per lg, tibe2 jer mak aku bukak story sdey lak...pasal abg aku x-cident lg...da ler hari 2 nyer fracture pon tak pulih sepenuh nyew lg...kata mak, kete 2 langgar lari...tp, alhamdulillah nasib baik dia tak de pape...juz luka2 ckt coz kena moto + jatoh....baru2 nie dia gi hsptal  4 futher treatment, doktor 2 tekejut tgk luka bru dia...then, doktor trus bg MC kt dia...(best nyew...DAPAT MC) yg aku nie...bler ler nk dpt cuti...??? tak sbr nyew nk tggu MINGGU DEPAN!!!!!!





Tuesday, July 05, 2011

EKA KENA BANYAK PRACTISE LAGI

"EKA KENA BANYAK PRACTISE LAGI"....
ayat 2 slalu aku dgr mase aku amik lesen kete gan moto dlu...(eissshhhhh, smpi pekak telinga aku...) aku amk dia sbg ckgu memandu aku...coz kwn mak aku ckp, dia okay kalo mgajar...mak aku pon...per lg, trus call and wat appointment gan dia....mule2 2, aku tkot jgk gan dia...yela, tak knal kan...(cm korg gak kn????...tpu ler klo tak de rse cm2...)

Pd mula nyew, ok ler...tp, makin hari makin kerap aku buli pak cik 2...(tanpa belas kesian...) kdg2 2, aku wat appointment...pas2, tbe2 jew aku cancel...

Time aku amk undang2...(senang cite, lesen L...) pak cik 2 slalu igtkan aku baca buku 2 btl2...dia igt anatomy ker??? geram aku... aku pon bace ler...smpai abg aku ckp "kalo tak pas 'L'...aku tak taw ler..." mse hari amk test L, ati aku berdegup2 kencang...(rse cam nk terkluar jer jantung aku time 2...) pas slesai jer jwb test 2, aku pon wat muka sdey gler...pak cik 2 da cuak gler2 da...dia pon tnye ler dak yg amk test gn aku 2...dak 2 dpt biase2 jer...pas2, pak cik 2 pon tnye rslt yg aku dpt...aku plahan2 gi tw , aku lulus jew...pak cik 2 tak puas ati, dia pon mintk lew copy rslt 2...terkjut pak cik 2, aku dpt jwb smue...cme ad 2 soklan jer yg salah...dlm perjalanan, slalu dia sergah aku...kali nie...dia diam jer...aku pon pelik...

nie ler aku nyew lesen L...(bangga aku bler dpt lesen L...) erm,sry ler tak jelas...coz nie aku juz capture dr hp aku yg @#$^%!*&...

lps 2mggu cm2...aku pon prepare nk amk lesen P lak...excited gler, tp dlm ati cm dok kt dpn speaker jer...(jantung ikot jer rentak lagu...)

mmg aku practise gler2 ler 4 lesen P nie...mmg aku akn attend kls 4 driving 2hr semggu...mmg best ler...pas2, dlm mse sebln pas 2...aku bt tempahan 4 amk ujian JPJ...smggu sblm ujian JPJ, bru aku practise psal moto...mmg hanco ler...smue step bg isyarat, aku tak igt satu pon step2 2...smpi pak cik 2 meradang gler kat aku...erm...mse amk ujian JPJ, moto kan ade byk bhgn??? cth nyer, pusingan 8, tt, & lain2 lg...

aku juz nk kongsi ckt ngan korg, erm...mse aku nk bt pusingan 8 tu...aku sbnr nyer da jatoh kaki...kalo d ikotkan, da out da...tp nsib btl2 baik time 2, org JPJ 2 tak nmpk yg aku nie da jatuh da mle2...smue org kt c2 senyum jer...aku dgn slambe badak,bwak moto cm tak de pape jd...smpi part break emergency, part nie aku plg sker gler2...rse nk wt byk2 kli jer...then, aku lulus 4 ujian moto...

time ujian JPJ kete lak, pak cik tak dpt dtg, so aku sorg2 jer...tp, bgus gak pak cik 2 tak de...at last, aku tak de ler stress sgt...kete,tak de pape cite yg interesting pon...smue ok...& aku pon lulus...yler, kan da practise byk kali bwk kete...so,tak tkot sgt...

as a result, aku pon berjye dpt kan lesen P yg aku impikan...(moto jer erk...kete,mak aku yg pakse aku amk...) so skg nie...mmg hobi aku bwk moto gi mne2 (so,tak plik ler kalo aku kerap sgt pinjam moto dak laki)...n bwk kete kalo aku blk PERAK...(per lg...jd driver mak aku ler, amk adk aku sek n htr mak aku g kje...)

erm...takat tu jer ler yg aku dpt tulis serba ckt pasal dugaan aku amk lesen dlu...4 sesper yg nk amk lesen...good luck & all the best...wish u luck...

Sunday, June 19, 2011

aku ingat lagi...

2 hari sebelum kejadian...
Aku bagai nk giler study last minute...mula la bz kan diri gan study group yang tak penah wujud pon sblm nie...mule la, punggah box2 yg da berhabuk seinci 2...erm, ktorg cm biasa...mula2, tgk paper...pas2, mkan2 pulak...sambil2 tu...sembang2 kjap dlm beberape jam...tepat jam pkol 12tgh mlm cm2, bru la tgk smula paper 2...lps jer tgk paper, mata mula la nkal nk main pejam2...so ktorg pn bt ler air bujang...nescafe ker...milo ker...pape jer yg ad kt laci 2...smue hbs ktorg telan...kesian cik empunya bilik (nana n jida) kalo mata gan badan da tak berdaya lg...masing2 bt aksi ganas atas katil...(2 sper yg btl2 tak larat la)...

Sehari sebelum kejadian...
Ktorg yg mlm td study dgn ghairah nyer...menggantuk gler...smue mata yg bersinar2 mcm mata kucing 2...trus gelap gelita cm mata @#$%#...erm, mengikut ayat kami...(biasa ler...student, mst ler cm nie kalo nk idop...) ble msuk jer hall...hobi aku, tak lain tak bukan...tido dlu, bru jwp paper...klo tak wt cm2...sengsara idop oiiii!!!

Hari kejadian...
Mcm biasa ktorg nyer flow...kalo korg tak tw gak...tak tw la aku cmne nk x-plain...erm...aku cm biase ler, smpi jer bilik..trus mandi n etc...tiba2 aku tgk hp dgn harapan insan tersyg msg or call...aku pon pnuh harapan skali lg, bila tgk ad 1 misscall...lastly mmg insan yg tersyg pon yg call aku...aku bukak jer list 2, tertera abg aku...(bkn abe k? abg kandung k...)aku try call blk, opsss...jp2,abg ak yg call aku blk...dia tnye aku ktne n pas2 dia g tw...dia kt hsptal sg. buloh...kata dia, kne tahan kt ward coz demam...yg bt aku plik time 2...dia ckp dia demam, tapi bila aku tnye ward ape dia blh ckp dia kt ward surgical... coz, slalu kalo kes2 demam cm2 dorg slalu cmpak patient kt ward medical jer...pas aku da tw 2...aku pon call mak aku...pjg jgak ler aku nk dgr mak aku membebel psal abg aku...(sory ye mak...) hp aku mule bz gan mcm2 no plik2...(rse cm jd org terkenal jer...)

Keesokkan hari nyer...
Aku da ler ade 2paper hr 2...mati aku, kple aku tiba2 jd blank!!! penat aku perah...tp, tak klr2 pon fluid dr otak aku...TENSION!!!!! n mse 2 jgak aku xtw per yg aku jwp dlm exm 2...(erm, bia ler...da lps pon...) ptg 2 aku cpt2 trun Hsptal gan c dia...mmg truk jgak ler...yg plg ak tak tahan...muke dia cm @#$%! jer...

Hari seterus nyew...
Mak aku n ayah aku gi hsptal...aku nmpk ad BHT atas cardiac table...mak aku soh amk n translate...aku pon  dgn pantas amk BHT 2 baca n feel sorg2...mmg gler dia nyer diagnosis 2...diagnosis dia...6-8 segment liver injury, rght kidney injury, n rght illiac crast fracture n displacement...n then time 2 jgak, aku defind tht my bro hving short term memory lost...gler la...aku nagis kot time 2...tp, aku cover2 ar...

Lastly...
Abg aku yg comei 2...da kembali comei...tak kurus cm mse dok kt hsptal...n alhmdulillah, dia da start keje...tp, department len la coz doktor tak bg dia keje berat2 lg...slps beberapa bulan, kwsn abg aku x-cident 2...meragut hmpir 5 nyawa...n nsib baik aku masih di beri peluang utk aku bersama gan abg aku lg...ALHAMDULILLAH... 


nie jer pic dy yg ak dpt snap

Sunday, June 12, 2011

hidop oh hidop...

Sem baru da start, idop aku mula la kusut...kalo rambut kusut boleh ler gi salun, wat hair treatment ker...kalo kepala kusut??? ahhhhhhhh!!!!! lagi2 kalo wet ptptn da masuk... rmai gler yang mle mintak hutang...mne tak nyew, ble ad wet....borong satu kedai...awal bulan, penuh satu loker gn makanan...tp,sampi tgh bulan...aku nmpk semut jer yang merayap dlm loker aku...mne tak tension???


Konon2 nyew nk manje2 gn mak...ngadu ler kat mak psal stok makanan da hbs...TAPI!!! yang wat aku tak leh tahan nk nagis ble mak aku cakap " tu ler ko...ad wet, makan jer keje...kalo tak de wet, gigit kuku bg prabis " n lagi satu prob, aku nie...makan ler byk mne pon...bdan cmni jer...kadang2 tu...aku try jugak ternak lemak...tapi, tak taw lemak tu gi mne...cite pasal lemak...aku paling malu pkai baju  yang ad cutting2 nie...da ler badan tak de tarikan cam Dinas or Erra...and abg n adk aku sker sgt pggl aku papan n kering kalo aku balik rmh....aaarrgghhhh!!!!

Erm...8/6 hr 2...ptptn bru jer msuk....tp, hr nie da tggl ckt da...ad bpe ratus jer gi...yela,mne tak nyew...byr hutang....aku da bajet da, aku akan gne rm16oo utk 1st month nie....aduhhh!!! nie bru 1st month....blm taw lg the next month cmne....gn broadband lg kne byr, brg2 lg, STOK MAKANAN, notes lg...erm...cmne  nk btl2 bajet nie??? harap sper2 yang ad tips bajet semester...PLEASE..!!!PLEASE...!!!PLEASE.....!!!!! contact aku yer???


Friday, April 15, 2011

HTAR Ward 2B

nie la satu-satu nyer gate HTAR
bangunan lama/ ward


Pengalaman budak-budak nursing part 4, setiap sem mesti xlari gan practical...bila sebut pasal practical...hospital2 terpilih da bermain2 kat kepala...macam aku, kat kepala mesti terdetik...(hospital mane pulak nak dy campak aku???) antara hospital yang terpilih ialah Hospital Ampang, Sg. Buloh, Selayang, Kajang, HTAR (yang terkini)...kalo sebut jer pasal hospital kajang or HTAR, mesti dalam kepala nak lari jer...dulu kajang jer, sekarang nie...HTAR pon terlibat same...kalo di analysis, mengikut story dari pesakit, staff nurse and org yang berpengalaman....HTAR nie, paling ramai pesakit yang admit...pengalaman dok kt HTAR ward 2B (ward sakit puan)...pesakit nyer seramai 40 org dan xtermasuk katil tambahan dalam 1 ward...kalo ward untuk ibu mengandung & selepas bersalin, ad 3 ward...tiga2 ward nie selalu penuh...hospital nie padat coz HTAR nie satu2 nyer general hospital untuk area Klang & Shah Alam (kalo xsilap ler)....

Pada awal nyer kami dimaklumkan bahawa, kami akan ke Lumut untuk posting, tp disebabkan oleh masalah2 yang xdapat dielakkan, kami stay kt HTAR di ward 2B...(kecewa cikit ler..coz jau gan mak...) permulaan nyer,cam biase...ade orentasi dari pihak hospital oleh doktor, sister, & staff nurse...hr kedua, baru kami akan ke ward yang di tetapkan...

Bermula segalanya....
Seperti biase, kami akan practice kan per yang kami bljr...so, macam2 procedure kami wat....iaitu, per yang kami bljr dari sem 1 ler...erm, sbg pelatih jururawat...suka duka 2 biase ler...smue tmpt pon ade...tp, per yang aku dapat kt HTAR, semue nyer baru...means, sblm nie xpenah pon masuk ward yang betul2 ade semue procedure yang bljr slame nie...macam2 procedure boleh dpt kat dalam ward 2...

Perkara yang xboleh lupe...1st day dok kat ward, aku da dapat assignment...biase ler,special cikit bagi org yang macam aku...(yla, aku kan pantang dengar soklan...mesti nk jwb...betol or salah...2 blkg cite..) memang kena ler...blk 2 jer...aku terus bukak kotak berhabuk seinci 2...(cuak punye pasal...) entah ler...kadang2 2 aku rase, org suke tanye aku...mane xnyer,bukan sister jer...cikgu aku yang jage ktorg kat ward 2 pon suke tanye aku...bkn aku jer kena...kwn2 yang len pon kena gak...pengalaman kat HTAR nie membawa beribu makna...secara ringkas nyer...memang best ler...

Kalo solat, shift pagi ktorg akan solat kat surau hospital, kalo sampai lambat or shift petang selalu kami akan solat kat dalam ward jer...Time rehat lak, ktorg selalu makan kat kantin lama jer...cz kantin baru 2 jau cikit & bajet untuk sehari boleh lari cikit...(almaklum ler, idop student penuh gan berjimat cermat...bkn dapat berjimat jer...nak slim pon boleh...) erm...cite pasal makan, sampai jugak niat aku nak beli rojak...memang lega ler dapat beli....ermmmmmm~ sedap nyer...


Hari terakhir posting kat HTAR, group kami combine gan group len...jadi ramai lerr student kt citu...kebetulan pulak, hari terakhir 2 xramai pesakit...(dalam 30+ org jer )...tp, balik jer petang 2...memang terasa letih...(walau camne pn letih...aku xdapat tido time dalam bas...tension2...)
 * sory ler korg, aku amik gambar curi2 time korg tido or pic yang xlawa

(dayah) (fiqa)
(aiza) (ieda) (dayah) (fiqa)






Thursday, April 14, 2011

Kenangan dulu, kini dan selamanya...

Nama di beri Noor Syafiqah, tapi keng kawan selalu panggil eka & fiqa...erm, aku ingat lagi time aku kecik2...(senang cite, time tadika dulu...) 1st aku masuk tadika Islam, time 2 ler jadi macam2 peristiwa...kalo aku bawak barang, xpenah xilang...pensil ler, pensel colour ler, pemadam ler, yang paling dasyat sekali time tadika dlu...gula2 yang aku beli 20 sen 2 pon blh ilang...xsampai bape minit aku letak kat bawah meja...(ishhhh...) tub3 ade kawan aku cakap somebody amk gula2 aku...(betapa marah nyer aku, aku pon terus bia kan budak 2...) tapi, len pulak bila aku balik tadika...aku nagis macam nak rak...(hahahah...ngek btl ler...) pas2 aku pon mengadu kat mak aku pasal bende 2...pas naik umo 6 thn, tibe2 aku decide nak tuka tadika...(dengar cam jau jer nak tuka tadika, tadika yang aku nak pindah 2...sebelah jer tadika Islam 2...name tadika 2, Tadika Kemas) mase belajar kat tadika kemas 2...baru ak tw, 2x ganda best...bkn best per, best cz byk aktiviti luar...xrugi aku tuka tadika...yang paling best...cam biasa ler, banyak dpt hadiah....yang paling xbest, aku sorg jer yang xboleh msuk tarian...coz ckgu ckp, badan aku keras...xboleh menari...(sdey aku...) Erm...pe lagi erk???...haaa~ tibe2 teringat pasal birthday aku time 2...bila tengok kwn2 smue sambut beday kat tadika, aku pon terign nak sambut gak...pas2 ckp ler kt mk yang aku nak buat beday party kat tadika, mak pon pesan suruh bagi taw cikgu...sampai nyer beday aku, aku diam jer...xcakap pape pon kat cikgu sehari sebelom 2...aku plak dgn bersemgt & gelisah (coz xcakap kat cikgu nak sambut beday...) ayah aku  hantar aku & barang2 sekali utk party 2...(da ler 2, pnuh gan coklat & cake...semgat punye pasal, aku ler yang datang paling awal sekali...) taw2 jer, cikgu sampai, terkejut besar cikgu...(patut nyer, cikgu ler yang buat kejutan...nie x....atoiiii yay....)

2nd pasal time sek rendah, aku sek kat SK Bdr Baru Sentul (skbbs-kl.blogspot.com/)...erm...time sek rendah...xde sgt cite...mase sek rendah dlu, aku paling rapat gan budak2 laki jer...2 yang perangai cam setan...(kasar gler...smpi mak pon tego yang aku nie lasak sgt cam budak laki...bagi ler pakai baju pmpn camne pon...prangai............) tp, pas msuk darjah 4, ak ok cikit...coz aku da mule dok rmh and bljr berdikari...so, start dr 2...aku pon mule blajar masak...(ala,bkn masak per pn...tanak nasi jer kot..) mase darjah 6, advance ckt...mak mule ajar msak goreng2...erm, lupe lak nak cakap pasal akademik...klo dlu, aku ler yg paling malaz sekali nak belajar...smpi UPSR nak dkt pon...buat cam xde pape...klr2 result jer...amk ko, result yang klr 2 cam org mmg xgi sek...(smpi mk aku membebel....taw pon sakit telinga...)

Next, impak dari result yang "terlalu cemerlang" td, aku dok kls ke 9 dr 13 kls...mase aku sambung bljr kt SMK Bdr Baru Sentul (http://ms.wikipedia.org/wiki/Sekolah_Menengah_Kebangsaan_Bandar_Baru_Sentul#Pencapaian), sek 2 btl2 berseblhn gn sek rendah aku...sek men & sek rendah nie..hanya di pisahkn oleh 1 pdang...name kls 2, kreatif...ckgu kls 2, xsilap aku ckgu Maiza kot...dye ajar aku subject science...tp, yang aku xblh luper...aku dpt no 1....(huhuhuhuh...bangge la 2 konon nyer...bangge per...kls pon, kls blkg...) pas2, time form 2...aku naik kls 6 dr 11 kls...mase form 2, ok ler ckt...yang xkan aku lpe time buat jamuan kls kt McD pas2 bt 1 rombongan ke Tmn Tasek Titiwangsa...mmg riuh ler...walaupon xsemue yang join...time naik form 3 plak, aku mmg study bagai nak rak ler...mmg xpenah miss langsung gi library tiap2 mggu...tuisyen plak...timetable time 2...mmg penuh gler...(tp, xde ler smpi jd giler...yle,mane xnyer....da dok kls no 2...) erm...mase form 3, perkara y xblh lpe smpi ler skg...jamuan form 3...byk betul kenangn...mse jamuan 2, dorg byk buat aktovoti...erm...& dorg jgk byk sediakn byk hadiah... ishhh, yang aku paling xcaye aku leh dpt hadiah pasangan ideal...and yang bt aku lagi xcaye...aku gan si budak zul 2...(weeeeeeekkkkk...)

Naik jer form 4, ramai yang bawak haluan masing2...ade yang gi teknik and so on...aku dapst kelas akaun, pas2 aku tuka masuk kelas tasawwur...erm...time form 4 nie ler ktorg gelar honeymoon year...mmg best, enjoy and release tension...mmg btl2 release ler...naik jer form 5, mmg jadi kelam kabut coz kena pegang tanggungjawab sbg ketua kelas, & nak buat yang terbaik utk mase dpn...(mmg amik tuisyen utk semue subject, & penah jugak pengsan coz xcukup rehat...) igt lagi, mak sendiri penah larang puasa sunat pas dpt taw yang aku pengsan...mase form 5 tu jugak, aku mmg rapat gan cikgu...erm...SPM pon kian hampir, so aku pon makin gigih dan bertambah rajin study (mmg push gler time SPM dulu)...over all, result yang aku dpt kali nie mmg ok!!! aku dpt target semue subject credit...ALHMDULILLAH....thanz a lot to my teacher, from preschool, primary school and secondary school which have support me... 

Sunday, April 03, 2011

ku k!RiM khas buatMu sahAbat...



Setiap pertemuan, pasti adanya perpisahan antara kita...jika diberi peluang kepada ku sekali lagi untuk bersua kembali, aku pasti akan menghargai setiap detik bersamamu...ikatan persahabatan, tidak akan terputus kerana kita sentiasa saling terikat teguh antara satu sama lain...sepanjang perjalananku bersamamu, aku berasa utuh berdiri...saat bayanganku kabur, aku sujud di muka bumi...kau datang terangi jalan-jalanku, kau pimpin tanganku sehingga bayangan aku menjadi nyata...izinkan aku mengucapkan salam persahabatan dan mesra padamu...tapi, apakan daya...kini, diriku tidak lagi berupaya berdiri seteguh dulu untuk terus terikat teguh bersamamu disaat kau perlukan aku...bukan niatku, tapi...kita ada haluan masing-masing untuk terus mengapai impian di menara gading...



Wahai teman...percayalah, di setiap langkahku...aku ingin sentiasa bersamamu...di setiap pertemuan, ingin aku bisikan "insya-Allah, aku akan pastikan hubugan persahabatan antara kita tak akan terputus hinnga hujung nyawa..." aku akan merindui saat kita susah, senang dan bisikan nakal...dan pernah dulu kita lafazkan tiada apa yang akan dapat memutuskan tali utuh persahabatan kita dan kita akan terus kawan sehingga nafas terakhir... especially for Aniey, Ummi, Nely, Hajar, &  Afifah...frenz 4ever... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...